Jubileum bravúros továbbjutással

Elődöntős a Budaörs a női asztalitenisz Európa Kupában.

328250052_497993232492077_4411368403064837775_n.jpg

Nagy mérföldkőhöz érkezett az SH-ITB Budaörsi SC.

2023. január 31-én története kétszázadik nemzetközi, kupamérkőzését játszotta a magyar bajnok női együttes.

Az Európa Kupa negyeddöntőjének visszavágóján a spanyol RCTM Tecnigen Linares volt az ellenfél. Bár a párharc első meccsén a rivális szerzett előnyt, a Póta Georgina, Fazekas Mária, Dari Helga összeállítású, remekül játszó magyar csapat kiharcolta a továbbjutást.

A Budaörsi SC a női pingpongcsapata azon kevés magyar sportegyesületek egyike, amely sportágában évek óta az európai elithez tartozik. A klub 2003 óta minden szezonban szerepel valamelyik európai kupában, azaz az idei immár a huszadik idényük a nemzetközi porondon. A folyamatos részvétel mellett a sikerek sem maradtak el, mind a kontinens legerősebb sorozatának számító Bajnokok Ligájában, mind a második számú Európa Kupában (korábban ETTU Kupa) szereztek egy-egy ezüst- és bronzérmet a budaörsiek. A szép eredmények értékét növeli, hogy a klub a kezdetektől csak magyar játékosokat szerepeltet az egyre inkább légiósok által uralt európai mezőnyben; nincs ez másképp a jelenlegi kiírásban sem. Asztaliteniszben egyébként már a BSC aranykora előtt nagyhatalomnak számított Magyarország, női vonalon, klubszinten az 1970 és 2001 között 25 BEK-et, illetve BL-t nyerő legendás fővárosi klubnak, a Statisztika PSC-nek köszönhetően.

A Budaörs az előző szezonban története során hatodszor lett magyar bajnok a legmagasabb osztálynak számító Extraliga megnyerésével, így a Bajnokok Ligájában kezdhette a jelenlegi kiírást a nemzetközi porondon. Ebben a sorozatban nem sikerült a főtáblára jutniuk, így átkerültek az Európa Kupába, ahol bejutottak a negyeddöntőbe.

A párharc első, múlt szombati mérkőzésén 3-1-es spanyol győzelem született, ezzel eldőlt, hogy a magyar bajnok csak akkor juthat tovább, ha hazai pályán 3-1-re, vagy 3-0-ra nyer, majd az úgynevezett aranyszettekben is jobbnak bizonyul.

A hétköznapi időpont ellenére teljesen megtelt a budaörsi sportcsarnok kislabda terme a kezdésre, számos utánpótlás-játékos mellett többek között Budaörs polgármestere és a TrollFoci több tagja is a helyszínen szurkolt. A csapatok bemutatása előtt az SH-ITB Budaörs elnöke, Somlyó Gergely mondott rövid köszöntőt a jubileum alkalmából.

Elsőként Póta Georgina állt asztalhoz a fiatal Prieto ellen. A kétszeres Európa-bajnok könnyedén érvényesítette a papírformát. A Fazekas-Istrate párosítás már jóval nagyobb izgalmakat ígért, a rutinos magyar játékos öt játszmában diadalmaskodott, így 2-0-s hazai vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok.

A tízperces szünet után a két hármas, Dari Helga és Claudia Caragea találkozója szintén döntő szettbe torkollott. Ezt Linaresben Caragea nyerte 6-5-re, ám ezúttal 3-2-es spanyol vezetés után már nem született több vendégpont, vesztes mérkőzés nélkül harcolta ki a továbbjutásról döntő aranyszetteket a Budaörs.

A mindent eldöntő játékrészt Fazekas magabiztos győzelemmel kezdte Prieto ellen, viszont Istrate nagy csatában egyenlített Póta ellen, Dari és Caragea újabb összecsapására maradt a döntés. Bár óriási volt a tét, a mindössze 21 esztendős magyar tehetség elbírta a nyomást, 3-3 után a lelkes hazai közönség támogatásával állva hagyta ellenfelét, és második meccslabdájából, 10-6-nál megcsinálta az elődöntőt érő poént.

A győztes pontot követően nagy ünneplés vette kezdetét, a jubileum alkalmából egy tortával is készült a klubvezetés a jelenlévőknek.

A négy közé jutással már biztosan érmes a Budaörs, az elődöntőben a cseh Moravsky Krumlov lesz a magyar bajnok ellenfele. A párharc első mérkőzésére február 14-én, Morvaországban kerül sor, míg a visszavágót 18-án, szombaton 16 órától Budaörsön rendezik.

Eredmény:

EURÓPA-KUPA, NŐK, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

SH-ITB Budaörsi SC – RCTM Tecnigen Linares (spanyol) 3:0

Póta Georgina–Cristina Prieto 3:0 (3, 2, 2)
Fazekas Mária–Roxana Istrate 3:2 (13, 4, –11, –9, 6:0)
Dari Helga–Claudia Caragea 3:2 (–10, –11, 7, 7, 6:4)

Aranyszettek
Fazekas–Prieto 11:5
Póta–Istrate 8:11
Dari–Caragea 11:6

A párharc első mérkőzésén: Linares-Budaörs 3:1
Továbbjutott: a Budaörs, 3:3-as összesítéssel, aranyszettekben 2:1-gyel

Módos Vilmos, nyitókép: Budaörsi SC Asztalitenisz facebook

Ziccer

Gondolataink kedvenc sportágainkról.

süti beállítások módosítása